Terug

  • Gratis inbouw op locatie door eigen monteurs
  • Meer dan 25 inbouwlocaties door heel NL
  • Gemiddelde beoordeling 9,1

Amsterdam heel gewild bij autodieven

21-01-11   11:35 uur

AMSTERDAM
- Het aantal motorvoertuigen dat in het afgelopen jaar in Nederland is gestolen, stijgt weer sinds acht jaar. Nog steeds staat Amsterdam op nummer één van meeste voertuigdiefstallen in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC). Verreweg de populairste auto onder de dieven is de Volkswagen Golf. In 2010 werden in het hele land 1948 VW's van dit type gestolen. Ook andere Duitse merken, zoals Audi en BMW, en Ford zijn bijzonder gewild.

In Nederland werden vorig jaar in totaal meer dan zeventienduizend motorvoertuigen gestolen. Daarvan werden er 2200 gestolen in Amsterdam, waaronder 1500 personenauto's en bijna 450 motoren. Dat betekent een stijging van tien procent vergeleken met het jaar daarvoor. Rotterdam volgt op de voet; daar waren 250 diefstallen minder.

Met die getallen is Amsterdam weer terug op het niveau van vijf jaar geleden. Volgens AVC-directeur Guus Wesselink heeft dat met name te maken met de recessie. ''Een crisis leidt vaak tot een opleving in het criminele circuit, terwijl de vraag naar goedkoop spul alleen maar verder stijgt. Bovendien gaan de technologische ontwikkelingen snel, ook voor dieven. Er zitten knapen tussen die amper een minuut nodig hebben om een wagen open te breken en ermee weg te rijden.''

Volgens hem is het de hoogste tijd dat Amsterdammers hun heil zoeken in preventiemaatregelen. ''Door bijvoorbeeld stuursloten of een alarmsysteem,'' zegt hij. ''Die maatregelen worden steeds goedkoper en blijken nuttig te zijn.''

Daarnaast zouden veel mensen een voertuigvolgsysteem moeten hanteren, waarmee de wagens zodra ze zijn gestolen, makkelijk kunnen worden opgespoord.

Ook brom- en snorfietsen vormen volgens Wesselink 'een vreselijk probleem' in Amsterdam. Er zijn vorig jaar meer dan 2700 diefstallen genoteerd, veel meer dan in andere grote steden. (JORIS VAN EGMOND)

Bron: www.parool.nl
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box