Terug

  • Gratis inbouw op locatie door eigen monteurs
  • Meer dan 25 inbouwlocaties door heel NL
  • Gemiddelde beoordeling 9,1

Steeds meer autodiefstallen

Steeds meer autodiefstallen
door Peter ten Cate. vrijdag 28 januari 2011 | 07:04

ZUTPHEN - In navolging van de landelijke trend worden ook in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland meer voertuigen gestolen.

Vorig jaar zijn in deze regio 706 voertuigen, vooral personenauto's, buitgemaakt. Een stijging van 54.8 procent ten opzichte van 2009. Toen bleef de teller op 'maar' 456 steken. Ondanks deze forse stijging ligt het aantal gestolen voertuigen in 2010 nog onder het topjaar 1995.
Toen verdwenen in Noord- en Oost-Gelderland 730 voertuigen.

In de jongste cijfers van stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn overigens ook aangiften van gestolen brom- en snorfietsen meegeteld.

Opmerkelijk is in dit gebied de stijging van gestolen voertuigen in de gemeente Brummen: van vier in 2009 naar tien in 2010. "Als je alleen maar naar gestolen auto's kijkt zelfs van twee in 2009 naar acht in 2010. Een forse stijging die we niet direct kunnen verklaren", aldus zegsman Anton de Ronde van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

Opvallend is verder dat Zutphen afwijkt van de landelijke en regionale trend. Het aantal gestolen voertuigen (naast auto's bijvoorbeeld ook motoren en vrachtwagens) is er zelfs gedaald van 31 in 2009 naar 26 in 2010. Het aantal verdwenen auto's bleef in Zutphen beide jaren met 23 gelijk. In Lochem (6), Bronckhorst (13), Berkelland (7) en Voorst (2) zijn de diefstalcijfers van auto's niet spectaculair veranderd.

Landelijk zijn vorig jaar 11.733 auto's gestolen: 706 meer dan in 2009. Vooral 'jonge' wagens zijn sinds 2008 erg in trek.

"Hoewel deze auto's zijn voorzien van elektronische beveiliging kraken criminele bendes ze steeds vaker. Startonderbekers worden elektronisch buitenspel gezet. Ook kunnen sleutels van veel modellen worden gekopieerd", aldus stichting AVc.

"Leg je autosleutels niet open bloot op bekende plaatsen neer als het aanrechtkastje of in de hal", adviseert De Ronde autobezitters. "Ook autodieven kennen die gewoonten maar al te goed."

Inbraak in een woning met diefstal van sleutels én auto is erg ingrijpend voor slachtoffers. Soms echter gaan autodieven nóg brutaler te werk. Zo noemt De Ronde de diefstal van een Porsche Cayman, maandagavond in Zutphen. Twee mannen gingen na een worsteling met de eigenaar van de kapitale bolide met de autosleutels aan de haal. De wagen is een dag later teruggevonden in Eefde.

Stichting AVc adviseert extra veiligheidsmaatregelen tegen autodiefstal. Zoals extra sloten op stuur en/of versnellingspook en inbouw van een gecertificeerd alarm- of voertuigvolgsysteem.

Bron: de Stentor
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box