Terug

  • Gratis inbouw op locatie door eigen monteurs
  • Meer dan 25 inbouwlocaties door heel NL
  • Gemiddelde beoordeling 9,1

Definitieve diefstalcijfers 2020: Dit is de complete lijst

Definitieve diefstalcijfers 2020: Dit is de complete lijst

Sinds er auto's zijn, zijn er autodieven. Helaas is dat anno 2021 niet anders. Ieder jaar worden de actuele diefstalcijfers in kaart gebracht door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en inmiddels zijn de cijfers van 2020 bekend. Kijk snel verder of ook uw auto gewild is onder het dievengilde en wat u daar tegen kunt doen!

Het zal u maar gebeuren: Uw grote trots op vier wielen staat ’s ochtends niet meer waar u hem de avond ervoor geparkeerd had, of mist onderdelen zoals koplampen, motorkap of het complete dashboard... Helaas blijven auto’s een gewild doelwit van criminelen vanwege de hoge waarde die de auto in totaal of in onderdelen vertegenwoordigd.

Auto(onderdelen)diefstal en de bestrijding ervan blijft een kat-en-muisspel. Zo wordt er continue gewerkt aan nog betere beveiliging en strengere maatregelen door instanties zoals Kiwa SCM. Toch is de autocrimineel creatief en vindt regelmatig nieuwe methoden om tóch onrechtmatig eigenaar te worden van uw auto.

Zoals ieder jaar zijn ook de diefstalcijfers van 2020 in kaart gebracht door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Hier onder vindt u een overzicht van de meest gestolen auto’s van 2020, de percentuele verandering ten opzichte van het voorgaande jaar en hoe veel auto’s er daadwerkelijk ook zijn teruggevonden.

 

Meest gestolen merken in 2020

Ondanks dat we ook dit jaar weer 'the usual suspects' in de top 5 meest gestolen merken hebben staan, zien we wel wat interessante ontwikkelingen. Volkswagen staat vrijwel ieder jaar bovenaan in het lijstje van meest gestolen automerken. Dat komt omdat zij met twee modellen vrijwel ieder jaar bovenaan staan. Gelukkig zien we wel een flinke daling van maar liefst 21%! Dit kan het resultaat zijn van strengere polisvoorwaarden die verzekeringsmaatschappijen stellen aan de hand van eerdere diefstalcijfers. Doorgaans wordt er pas een SCM klasse 3 alarm geëist vanaf een catalogus waarde van zo'n €50.000, maar het staat een verzekeraar natuurlijk vrij om deze grens naar boven of naar beneden te verleggen.

Een andere flinke daler is BMW. Dit merk stond de afgelopen jaren vaak op de tweede of derde plaats. Gezien de stevige daling van een ruime 27% zou het kunnen zijn dat het huidige modellengamma van BMW lastiger is om op in te breken dan voorgaande modellen, maar dit blijft natuurlijk een aanname.

Het lijkt erop alsof de autocriminelen die voorheen een voorliefde voor BMW hadden massaal zijn overgestapt op Toyota. Onze iets gerichtere schatting is dat de huidige modellen van Toyota allemaal beschikken over keyless entry. Helaas is het kinderlijk eenvoudig voor autocriminelen om het keyless entry systeem te hacken en daarmee in no-time een auto te stelen.

 

Totaal gestolen voertuigen

Het ligt natuurlijk in de lijn der verwachtingen dat personenauto's het meeste gestolen worden. Hier worden er immers véél meer van op naam gezet dan bedrijfsvoertuigen. Toch zien we in beide categorieën een interessante ontwikkeling. Het aantal gestolen personenauto's daalt met 9,5 procent. In aantallen zijn dat ruim 600 auto's minder. Het aantal gestolen lichte bedrijfswagens neemt toe met maar liefst 18,7% wat gelijk staat aan zo'n 295 voertuigen.

Hoewel het natuurlijk gissen is naar de daadwerkelijke reden kunnen we wel een inschatting doen. Bedrijfsvoertuigen zoals werkbusjes liggen vaak vol werkmaterieel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle gereedschappen dat een timmerman nodig heeft om zijn werk uit te kunnen voeren. Het is natuurlijk onbegonnen werk om aan het eind van iedere werkdag alle gereedschappen uit de bus te laden en binnen te leggen, om het in de ochtend weer in te laden. Helaas maakt de volle laadruimte een bedrijfswagen een erg interessant doelwit voor criminelen. Heeft u een bedrijfswagen met veel waardevolle spullen in de laadruimte? Denk er dan eens over na om uw SCM klasse 3 alarm voor bedrijfsvoertuigen uit te breiden met een extra laadruimte.

Wat betreft personenauto's worden de eisen voor voertuigbeveiliging van personenauto's steeds strenger gemaakt door keuringsinstantie Kiwa SCM. Denk hierbij aan de toevoeging SCM KE01 aanvullende maatregel keyless entry/go dat zich specifiek richt op de beveiliging van keyless entry systemen tegen de gevreesde relay attack. Heeft u een relatief jonge auto? Dan heeft u mogelijk ook keyless entry op uw auto en bent u kwetsbaar voor dit type inbraak. Neem dan eens een kijkje op onze KE01 Keyless Protector product pagina.

 

Modellen met het hoogste diefstalrisico

Hier zien we een uitsplitsing van modellen met het hoogste diefstalrisico. Hier zien we dat maar liefst drie(!) modellen van Toyota de lijst aanvoeren. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door onze voorgaande conclusie: Alle luxere modellen van Toyota zijn uitgerust met het risicovolle keyless entry en keyless start systeem. De enorme toename van Mazda CX-5 diefstallen is te wijten aan het feit dat verzekeraars geen beveiligingseis stellen om deze auto in dekking te nemen. Het is onze ervaring dat autobezitters geen alarm laten installeren als dit niet hoeft van de verzekeringsmaatschappij. Dit is het perfecte voorbeeld waarom een SCM goedgekeurd alarmsysteem de beste investering in uw auto is die u kunt doen!

 

Top 10 meest gestolen modellen in 2020

 

Keyless entry en de relay attack

De grote conclusie die we kunnen trekken uit deze diefstalcijfers is dat het totale aantal diefstallen iets is afgenomen. Dit is een positieve ontwikkeling, maar veel van de voertuigen die op de lijst staan zijn géén oude auto's. De gemeenschappelijke factor dat bijna alle nieuwe auto's hebben is keyless entry. Onderzoeken van politie en justitie geven keer op keer aan dat het aantal autodiefstallen dat via een relay attack op het keyless entry systeem van de auto veruit het meeste voorkomt. in minder dan een minuut is een auto weg te halen omdat het sleutelsignaal gekopieerd wordt. Als uw auto keyless entry óf keyless start heeft raden wij met klem aan om uw sleutels te beveiligen met een SCM goedgekeurde maatregel. De SCM KE01 Keyless Protector is de eerste SCM goedgekeurde sleutelbeveiliging. Deze oplossing werkt als een schakel tussen batterij en sleutel en wordt volledig weggewerkt. De grote kracht van de KE01 Keyless Protector is dat hij in 99% van alle moderne autosleutels te installeren is!

 

Beveilig uw auto met een SCM goedgekeurd klasse alarm

Met een SCM goedgekeurd klasse alarm maakt u het de autodief bijna onmogelijk om uw auto mee te stelen. Met een SCM klasse 3 alarm beveiligd u alle portieren, het interieur en zorgt u ervoor dat de auto niet weggesleept kan worden. Deze alarmklasse wordt doorgaans ook het meeste geëist door verzekeringsmaatschappijen. Dit systeem is uit te breiden met een SCM klasse 4 alarm, zodat u ook uw auto kunt traceren met het Voertuigvolgsysteem met PAC erkende meldkamer.

Autobeveiliging is waar we goed in zijn en verstand van hebben. We adviseren u dan ook graag over wat geschikt is voor uw auto en uw situatie. Daarnaast raden we u altijd aan goed te overleggen met uw verzekeraar welke alarmklasse zij noodzakelijk achten. Wilt u eens sparren over SCM voertuigbeveiliging, heeft u vragen of wilt u een aanvraag doen? Dat kan op 088-0123 320 of stuur een email naar [email protected] voor een advies op maat zodat ook úw auto goed beveiligd is tegen diefstal.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box