Terug

  • Gratis inbouw op locatie door eigen monteurs
  • Meer dan 25 inbouwlocaties door heel NL
  • Gemiddelde beoordeling 9,1

Wanneer betaalt een autoverzekering bij diefstal?

Wanneer betaalt een autoverzekering bij diefstal?

Onlangs wijdde de Consumentenbond een artikel aan autoverzekeringen in hun online magazine Geldgids. De Consumentenbond waarschuwt dat schade veroorzaakt door inbraak of diefstal van een auto bijvoorbeeld alleen wordt gedekt door een beperkte of volledige cascoverzekering. Daarnaast moet ook aan de veiligheidseisen worden voldaan. Wij leggen u graag uit wat belangrijk is bij het kiezen van een goede autobeveiliging voor uw verzekering.

Betalen bij inbraak of diefstal

De Consumentenbond heeft onderzocht wanneer de verzekeraar wel of niet uitbetaalt bij autodiefstal. Het is volgens de Consumentenbond zeer sterk aan te raden om een ​​verzekering af te sluiten met betrekking tot diefstal. Bij de meeste verzekeraars is diefstal en inbraak automatisch (deels) gedekt bij een beperkte of volledige cascoverzekering. De verzekeraar kan dan aanvullende eisen stellen aan de beveiliging van het voertuig.

Verzekeraars hebben gezamenlijk richtlijnen opgesteld waaraan de beveiliging van verschillende type voertuigen minimaal aan moeten voldoen. Deze eisen worden onder andere bepaald door diefstalcijfers, waar de verzekerde woonachtig is en de waarde van de auto. Dit is het zogenaamde klasse alarm systeem dat wordt getoetst door Kiwa SCM. Zodra het systeem conform de gestelde eisen is beveiligd zal er een SCM certificaat uitgereikt worden dat geldt als bewijs voor de verzekeraar. Vooral voor nieuwe en dure auto’s worden aangescherpte SCM veiligheidseisen gesteld. Deze eisen zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden. Als vuistregel kan er rekening gehouden worden met de volgende richtlijnen:

Aanvullend op deze ‘basisklassen’ hanteert Kiwa SCM nog specifieke gecertificeerde beveiligingen zoals een SCM TV01 Peilzender terugvindsysteem waarmee klassiekers of volledig elektrische voertuigen getraceerd kunnen worden. De TV01 Peilzender eis wordt met regelmaat ook als back-up beveiliging naast een SCM klasse 5 alarm geëist bij voertuigen met een extreem hoog diefstalrisico zoals Range Rovers of voertuigen uit het exclusieve segment. Sinds 2021 hanteert Kiwa SCM ook een nieuwe KE01 maatregel waarmee keyless entry systemen beveiligd worden. Kunt u uw auto openen of starten zonder de autosleutel te bedienen? Dan zal dit systeem eerst beveiligd moeten worden voordat er andere maatregelen getroffen worden.

Schade- en foutbepaling

Het is soms erg lastig om te bepalen wat er is gebeurd bij een inbraak. De wijze waarop er is ingebroken is, is vaak lastig te achterhalen. Doordat de dieven slimmer en inventiever worden kan het gebeuren dat er weinig sporen achtergelaten zijn. Bij een zogenaamde ‘relay attack’ is er zelfs geen enkel inbraakspoor zichtbaar, omdat de dief het sleutelsignaal heeft gekopieerd! Bij dit soort situaties is het lastig om te bepalen of er daadwerkelijk is ingebroken, of dat nalatig bent geweest in het vergrendelen van de auto.

Na diefstal wordt u meestal gevraagd om de autosleutels (inclusief reservesleutels) in te leveren. Het controleert ook of de auto vergrendeld is tijdens de inbraak of diefstal. Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is altijd verstandig om te controleren of de auto correct is uitgeschakeld. Het is al vervelend genoeg om een inbraak of diefstal mee te maken. Om uzelf een flinke discussie met uw verzekeraar te besparen is het dan ook zeer verstandig om uw voertuig met een SCM klasse alarm met eigen autorisatie uit te rusten. Het bijkomende SCM certificaat kunt u dan overhandigen aan uw verzekeraar.


SCM certificaat

Heeft uw voertuig een SCM certificaat? Let er dan op dat u uw alarm tijdig laat herkeuren en het certificaat laat vernieuwen. Als het certificaat is verlopen, kan de verzekeringsmaatschappij de betaling weigeren. U kunt zich op de website van Kiwa SCM aanmelden voor de notificatiefunctie, die u automatisch op de hoogte stelt wanneer het certificaat bijna verloopt. Voor de herkeuring zelf kunt u uiteraard bij ons terecht.

Weet u niet zeker of uw auto al een alarm heeft, of er een nodig heeft? Neem dan vandaag nog contact op met uw verzekeraar of uw tussenpersoon om vervelende situaties te voorkomen. Wij kunnen op basis van onze ervaring een redelijke inschatting doen, maar het laatste woord is in iedere situatie aan uw verzekeraar. Zij stellen immers de voorwaarden voor in dekking neming op. Zorg dat u de beveiligingseis zwart op wit heeft, dan krijgt u van ons een gratis en vrijblijvende polisvoorwaarden check om er zeker van te zijn dat u voor de juiste SCM beveiliging kiest.

Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan. Neem contact met ons op via 088-0123 320 of laat een bericht achter via ons contactformulier voor een duidelijk en vrijblijvend advies omtrent uw voertuigbeveiliging!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box