Terug

  • Gratis inbouw op locatie door eigen monteurs
  • Meer dan 25 inbouwlocaties door heel NL
  • Gemiddelde beoordeling 9,1

Gestolen BMW teruggevonden op bodem van rivier dankzij voertuigvolgsysteem

Gestolen BMW teruggevonden op bodem van rivier dankzij voertuigvolgsysteem

Bij nieuwe of jong gebruikte auto’s is het niet vreemd dat uw verzekeraar een aanvullende SCM goedgekeurde beveiligingseis stelt. Deze SCM maatregelen zijn er in vele soorten en maten, van een startonderbreker tot een volledig voertuigvolgsysteem met alarmkoppeling. Dat een SCM klasse 5 alarm met alarmkoppeling wel degelijk zin heeft, bewees een recent geval in Duitsland.

BMW op bodem van rivier

De meeste BMW-modellen vertegenwoordigen een aanzienlijke financiële waarde. Daarom vereisen de meeste verzekeringsmaatschappijen een aanvullende beveiligingsmaatregel om de auto in dekking te nemen. Vaak is een SCM klasse 3 alarm met hellingshoekdetectie niet voldoende, maar vereist de verzekeraar ook een SCM klasse 4 voertuigvolgsysteem met meldkamer koppeling.

In de Duitse plaats Hasselroth werd de politie ingeschakeld door de meldkamer omdat een BMW X1 met meldkamerkoppeling gestolen was. Dankzij het voertuigvolgsysteem was de BMW perfect te volgen. Helaas bleek dat toen de politie ter plaatse was de auto niet met het blote oog te vinden was. De BMW was door de dief in de rivier de Main gereden. Diezelfde nacht is door brandweer en politie op de bodem van de rivier gezocht naar de auto en is onderzocht of er nog inzittenden in de BMW aanwezig waren. Dit was gelukkig niet het geval.

Ondanks het goed werkende Voertuigvolgsysteem was de BMW X1 logischerwijs volledig afgeschreven wegens waterschade. Toch bewijst ook dit verhaal het belang van een goede diefstalbeveiliging. Dat geldt voor alle merk auto’s, maar zeker ook voor BMW aangezien modellen van het merk vaker in het lijstje van meest gestolen voertuigen staat.

 

Diefstal via keyless entry

Er is niet bekend gemaakt met welke verdere beveiliging de BMW X1 in kwestie beveiligd was. Aangezien de zaak zich in Duitsland afspeelde is het aannemelijk dat er geen aanvullende beveiliging aanwezig was afgezien van het voertuigvolgsysteem. In Duitsland zijn de regels omtrent voertuigbeveiliging veel minder streng dan in Nederland.

De meeste modellen van BMW zijn af-fabriek uitgerust met keyless entry en keyless go, waarbij de bestuurder de sleutel niet hoeft te bedienen om de auto te openen en te starten. Momenteel is inbraak op dit systeem via de zogenaamde ‘relay attack’ de meest voorkomende diefstaltechniek. Vermoedelijk is de BMW X1 uit Hasselroth op deze wijze gestolen. In Nederland is een af-fabriek alarm sinds 2021 niet zomaar meer SCM goed te keuren zonder een keyless maatregel te installeren zoals de KE01 Keyless Protector, dat specifiek ontwikkeld is om de relay attack te blokkeren.

Een BMW is achteraf ook te beveiligen met een universeel SCM klasse 3 alarm met hellingshoekdetectie. Sinds 2015 zijn alle SCM aftermarket autoalarmen voorzien van een eigen autorisatie. Dat houdt in dat op moment van ontgrendelen er een apart signaal ter verificatie wordt gestuurd door een handzender. Dit signaal bestaat uit een zogenaamde ‘rollende code’. Dat wil zeggen dat het continue vernieuwd wordt en daarmee niet te kraken is. Dat maakt het de beste basis voor een SCM klasse 4 voertuigvolgsysteem.

 

Het belang van een voertuigvolgsysteem

Voor veel voertuigen is het niet voldoende om enkel een SCM klasse 3 alarm met hellingshoekdetectie te installeren. Aanvullend kan er een SCM klasse 4 voertuigvolgsysteem geïnstalleerd worden. Dit voertuigvolgsysteem staat in verbinding met een PAC erkende meldkamer en kan op ieder moment de auto traceren. Het SCM klasse 4 voertuigvolgsysteem van Klassealarm.nl is aangesloten bij de goedkoopste meldkamer van Nederland en is al beschikbaar vanaf €18,25 per maand. Indien u graag automatisch gebeld wilt worden door de meldkamer op het moment dat er een inbraak- of diefstalmelding plaatsvindt kan er een alarmkoppeling aangelegd worden. In dat geval spreken we van een SCM klasse 5 voertuigvolgsysteem met alarmkoppeling.

Met een SCM klasse 4 of SCM klasse 5 voertuigvolgsysteem kunt u zelf middels een app ook uw auto volgen. U kunt zelfs handmatig op afstand de extra startblokkering activeren als u geen veilig gevoel heeft bij de locatie waar u uw auto geparkeerd heeft. Heeft u verdere vragen omtrent de installatie van een SCM klasse 4 voertuigvolgsysteem of een SCM klasse 5 voertuigvolgsysteem met alarmkoppeling? We adviseren u graag! Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons direct op 088 0123 320 voor een advies op maat!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box