Steeds meer autodieven verlaten het centrum van de grote steden om werkplekken in de buitenwijken te zoeken. In een analyse van vergelijkingspagina Independer waarbij er gebruik is gemaakt van de laatste politiegegevens laat zien dat, in binnensteden die door corona minder druk zijn, minder autodiefstallen worden gemeld. Het totale aantal meldingen voor grote steden blijft redelijk hetzelfde. Door het inbouwen van een SCM goedgekeurd autoalarm kan diefstal worden voorkomen.
Diefstal buitenwijk Amsterdam
Amsterdam is jarenlang diefstalplek nummer één geweest. Tot en met september 2020, vonden 4.558 autodiefstallen plaats in de hoofdstad (slechts 12 minder dan 2019). Het aantal autodiefstallen in de binnenstad is echter sterk gedaald. In buurten als Oude Kerk (-78,9%), Oosterdokseiland (-57,8%) en Waterlooplein (-36,3%) was de daling het grootst. In wijken met bedrijven en industriële gebieden is het aantal diefstallen met 33,4% gestegen ten opzichte van 2019. Ook grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven laten een vergelijkbare trend zien: autodieven verhuizen hun werkgebied van het stadscentrum naar de buitenwijken van de stad. Ondanks dat de diefstallocaties aan het veranderen zijn geldt dat niet voor de top 3 van meest gestolen voertuigen. Kiwa SCM publiceerde recent hun jaarlijkse lijst met meest gestolen voertuigen.
Wisselend percentage auto-inbraken
Tijdens de lockdown-periode in april en mei is het aantal autodiefstallen het sterkst gedaald. In deze periode is het aantal gemelde incidenten met 26,6% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september van afgelopen jaar is het aantal autodiefstallen echter sterk toegenomen. De inbraakfrequentie is deze maand met 14,5% gestegen ten opzichte van september 2019.
Vertraging in afname auto-inbraken
Door de jaren heen vertraagd de daling van het aantal autodiefstallen geleidelijk. In de eerste negen maanden van 2020 is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar het totale aantal autodiefstallen met 2,4% afgenomen. In vergelijking met 2019 is deze daling niet zo duidelijk, toen het aantal autodiefstallen met 11,3% daalde ten opzichte van 2018. In vergelijking met 2017 was de daling in 2018 zelfs nog groter en bedroeg 18%. Hoewel de diefstal-aantallen fluctueren is er wel een duidelijke trend te zien in het type voertuig dat gestolen wordt. Veruit het grootste deel van de gestolen voertuigen zijn 4 jaar of jonger. De gebruikte diefstal techniek speelt hierin een grote rol. Momenteel worden er meer voertuigen gestolen door gebruik te maken van een relay attack dan door traditioneel een ruit in te slaan. Gelukkig is Kiwa SCM sinds 2021 strenger geworden in het certificeren van af-fabriek alarmsystemen.
SCM goedgekeurd klasse alarm
Door het laten installeren van een SCM goedgekeurd klasse alarm verkleint u de kans dat uw auto gestolen wordt of dat er bij uw auto wordt ingebroken. De meest voorkomende Klasse alarmen zijn een SCM klasse 3 alarm met hellingshoekdetectie of een SCM klasse 4/5 alarm met voertuigvolgsysteem. Op het moment dat het klasse 3 alarm afgaat wordt er een signaal gestuurd naar de PAC-erkende meldkamer die vervolgens de auto kunnen traceren. Zo weet u wanneer er een inbraak- of diefstalpoging wordt gedaan en kan de meldkamer direct de juiste instanties inschakelen!
Heeft uw auto keyless entry of keyless go? Dan is het aan te raden niet alleen uw auto, maar ook uw autosleutels goed te beveiligen tegen een relay attack. De SCM KE01 Keyless Protector is de eerste officieel SCM goedgekeurde sleutelbeveiligingen die ervoor zorgt dat hackers uw Keyless Entry systeem niet meer kunnen hacken.
Weet u niet zeker welke SCM goedgekeurde beveiligingsmaatregel het meest geschikt is voor uw auto? U kunt meer lezen over de verschillende systemen op www.klassealarm.nl. Uiteraard staan we u ook graag telefonisch te woord. Vul ons contactformulier in of bel ons op 088-0123 320. Onze productspecialisten helpen u graag met een gratis en vrijblijvende polisvoorwaarden check, zodat u zeker weet dat u uw auto beveiligd met een passende SCM goedgekeurde beveiligingsmaatregel.